Muziek | Imre Kruis

Imre Kruis, de naam die resoneert met de ritmes van de muziek, is een van de professionals die hun oorsprong vinden in De Kubus. Van 1991 tot 2006, onder leiding van inspirerende docenten zoals Johan Faber, Pauline Staals, Wim Tober, Henk Bloemers, Henne Reijs en Caroline Ansink, werd zijn talent ontwikkeld in de muziekklas van De Kubus.

Op weg naar grotere podia
Na het verlaten van De Kubus ging Imre verder naar grotere podia, een reis die hem leidde naar het ArtEZ Conservatorium in Zwolle en vervolgens naar de masteropleiding bij Codarts Rotterdam. Tegenwoordig siert Imre de muziekscene als bekwame drummer, waarbij hij zijn ritmische talenten tentoonspreidt in bands als het Millennium Jazz Orchestra en Jump ’n Jive, waarvan de foto hier te bewonderen is. Naast zijn optredens op het podium, bekleedt Imre de rol van docent bij het Prins Claus Conservatorium in Groningen en het ArtEZ Conservatorium in Zwolle, waar hij de muzikanten en muziekdocenten van morgen inspireert. Zijn vakken in pedagogiek en didactiek vormen de brug tussen het verleden en de toekomst van muziek.

Inspirerende woorden
Gevraagd naar advies voor opkomende talenten benadrukt Imre het belang van omringen met inspirerende mensen. “Oefening baart kunst,” voegt hij toe, “maar nog belangrijker is geloven in je eigen kunnen en het durven claimen van je eigen identiteit als muzikant, kunstenaar, theatermaker of danser. Het vergde tijd voordat ik mezelf muzikant durfde te noemen, maar nu moedig ik anderen aan om die innerlijke twijfels te overwinnen.”

Voor Imre is De Kubus altijd een thuis geweest, een plek waar muziek leeft en ademt. Hij herinnert zich fietstochten die hem vijf keer per week naar De Kubus brachten, waar hij werd ondergedompeld in de wereld van bandjes, Big Bands, muziektheorie en de klanken van de djembégroep. Als eerbetoon aan de bron van zijn passie probeert Imre nu de erfenis van voormalig Kubusdocent Johan Faber voort te zetten, waarbij hij gelooft in het belang van samenspelen en het creëren van verrassingen als docent.

Een vuur op het podium
De reis van Imre bewijst dat de vonk die in De Kubus werd ontstoken, kan uitgroeien tot een vlammend vuur op het grote podium van de muziekwereld. Hij herinnert ons eraan dat het pad naar succes gebouwd is op geloof in jezelf, passie en een vleugje inspiratie van degenen die ons ondersteunen.

Wall of Fame

Wall of Fame