Muziek | Antionette Lohmann


Antoinette Lohmann (Amsterdam, 1969) groeide op met Hongaarse en Roemeense zigeunermuziek. Haar vader speelde cimbaal en piano, haar moeder cello. Zij groeide grotendeels op in Lelystad, waar zij van 1976-1987 les had aan de muziekschool, de latere Kubus. Lelystad werd al snel te klein voor haar grote talent. Antoinette koos voor het Conservatorium van Amsterdam en studeerde viool bij Jean-Louis Stuurop, altviool bij Esther van Stralen en barokviool bij Lucy van Dael.

Een muzikale tijdreis
Haar brede interesse leidde ertoe dat Antoinette zich ontwikkelde op diverse muzikale terreinen en samenwerkte met veel verschillende ensembles en orkesten. Zij is gespecialiseerd in de zogenaamd historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. Hierin wordt de muziek benaderd vanuit de context (de esthetiek en het instrumentarium) van de componist. Antoinette heeft in haar specialisatie een grote fascinatie voor het 17de-eeuwse repertoire in relatie tot muzikale verschillen tussen de verschillende sociale klassen. Daarnaast heeft ze een grote interesse voor minder gangbare instrumenten zoals de viola d’amore, de viola pomposa, de violino piccolo, de tenorviool en de klompviool. Ook haar voorliefde voor onbekend repertoire met speciale voorkeur voor Nederlands repertoire, maken Antoinette’s muzikale carrièrepad bijzonder.

In 2008 richtte Antoinette haar ensemble Furor Musicus op, waarmee zij diverse cd’s uitbracht, waaronder met vioolsonates van de 18de-eeuwse Nederlandse componisten Jacob Nozeman en Pieter Hellendaal en een eigen reconstructie van een altvioolconcert van J.S. Bach. De cd’s Phantasia Musica, Der habile violiste en Thesauri inventio bevatten niet eerder ontgonnen 17de-eeuwse repertoire.

Als docent historisch viool en altviool aan de conservatoria van Utrecht en Amsterdam deelt Antoinette haar passie en ervaring met jonge talenten. Ook geeft zij regelmatig cursussen en speelt zij met de meest uiteenlopende ensembles over de hele wereld. Zo blijkt wederom, wie muziek in het bloed heeft en bereid is hard te werken, kan de wereld veroveren.

Wall of Fame

Wall of Fame