Dans | Stephanie van Dooren

Stephanie van Dooren was tussen 1994 en 1999 cursist Dans bij docent Ingrid Krabbe. Ze heeft daarna van haar passie haar beroep gemaakt en is tegenwoordig zelf Moderne Danseres en Docent Dans. Haar passie voor dans bracht haar van Lelystad naar Amsterdam en New York.

Stephanie wist al heel jong dat ze professioneel wilde dansen. Ze verliet Kubus om te gaan trainen aan de Nationale Ballet Academie in Amsterdam. Na een jaar oriëntatiecursus ging ze vanaf groep 7 voltijds trainen en maakte zij er ook haar VWO-opleiding af. In deze jaren danste Stephanie onder meer in de Notenkraker van Het Nationale Ballet, waarin zij de kinderhoofdrol Clara mocht vertolken. Met de memorabele choreografie van Adriaan Kans in het Van Gogh museum, werd haar interesse in moderne dans vergroot.

Na 8 jaar aan de Nationale Ballet Academie, ontwikkelde Stephanie zich door aan The Martha Graham School of Contemporary Dance te New York. “Hier heb ik beurzen voor ontvangen van het Han Lammersfonds en van de Van Den Ende Foundation en heb ik me de moderne danstechniek van Martha Graham eigen gemaakt. Tijdens de opleiding ben ik uitgekozen om in het jeugdgezelschap Graham II te dansen en heb ik de Pearl Lang Scholarship Award ontvangen. Ook heb ik de docentenopleiding gevolgd, waarmee ik gecertificeerd docent in de Martha Graham Techniek ben geworden.” Maar daar stopt de ontwikkeling van Stephanie niet. Ze is inmiddels ook gecertificeerd yogadocent en studeert psychologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Vanaf 2010 werkt Stephanie als danseres bij het moderne dansgezelschap Buglisi Dance Theatre in New York, waar ze solo rollen vertolkt en instrumentaal is in het zetten van Table of Silence, een ritueel voor vrede voor 100+ dansers op Lincoln Center. “Ik heb als danseres, docente en repetitor veel ervaring opgedaan door te werken met mensen van verschillende achtergronden en met instellingen als The Ailey School, Peridance en Steps on Broadway. Naast mijn huidige opleiding geef ik dansworkshops en werk ik als freelancer.”

Zet door in het vinden van je artistieke pad
Talenten die een toekomst in Dans willen, raadt Stephanie aan om intelligent te werk te gaan, zowel in als buiten de studio: “In de studio is het belangrijk te leren hoe het lichaam het meest effectief gestuurd kan worden en hoe blessures kunnen worden voorkomen. De vaardigheden die je leert met dansen, zoals onder andere vindingrijkheid, samenwerken, concentratie-en doorzettingsvermogen, zijn van belang omdat talent niet alleen fysiek is, maar het hele individu hierbij hoort. De gedrevenheid die je nodig hebt voor jouw dansontwikkeling, kan ook uitstekend in andere (werk)omgevingen worden toegepast. Zet door in het vinden van jouw artistieke pad en in het bereiken van jouw doelen!”

Terugkijkend heeft Kubus ook voor Stephanie veel betekend: “Kubus is een plek van ontdekking geweest. De dansstudio is een warme en welkome plaats geworden om mij te ontplooien en artistiek te kunnen ontwikkelen. Ook buiten de lessen om herinner ik mij interessante exposities en het samenkomen voor leuke voorstellingen. Het bezoeken van Kubus voelt na al deze jaren nog als een warm bad!”

Wall of Fame

Wall of Fame