Muziek | Jurriaan Westerveld

Jurriaan is popcellist en basgitarist. Bijna tien jaar lang kwam hij regelmatig bij Kubus en maakte daar kennis met de cello. Over Kubus zegt hij: ‘’Het is een perfecte plek om mensen bij elkaar te brengen. Je hebt zoveel verschillende disciplines in Kubus. Door het volgen van workshops in bijvoorbeeld dans, beeldend of een ander instrument of in een orkest te spelen, leer je creatief te denken.”

Jurriaan ziet muziek maken dan ook als iets creatiefs, waarbij je vanuit andere disciplines en een andere benadering op goede ideeën kunt komen. ‘’Denk bijvoorbeeld aan een saxofonist die tijdens een solo moeten ademen; zo ontstaat een organisch geheel. Of als je als gitarist je laat beïnvloeden door de saxofoon, dan merk je dat je ook op gitaar anders gaat soleren.’’ Kubus was de voedingsbodem voor deze creatieve manier van denken en heeft Jurriaan geholpen bij de ontwikkeling van zijn muzikale toekomst.

Na Kubus volgde hij eerst de MBO-opleiding ‘Artiest Muziek’ aan het Deltion College in Zwolle. Omdat daar geen cellodocent beschikbaar was, moest Jurriaan een ander hoofdvak kiezen. “Ik had thuis nog een basgitaar liggen en koos dat als hoofdinstrument. Tijdens mijn examenjaar ging ik ook de vooropleiding Jazz & Pop volgen aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Daar kwam ik erachter dat jazz niet mijn ding was.’’ Jurriaan besloot daarom na zijn MBO-opleiding auditie te doen voor de ArtEZ Popacademie in Enschede. Hij werd aangenomen met hoofdvak basgitaar en rondde ook deze opleiding succesvol af.

In Enschede ontdekte men dat Jurriaan ook cello speelde. Dat zorgde ervoor dat hij vooral gevraagd werd als cellist in bands, projecten en producties. Cellisten die popmuziek spelen zijn schaars dus er was altijd wel wat te doen. Jurriaan: “Popcellist ben ik tot op de dag van vandaag. Basgitaar speel ik vooral in mijn eigen projecten.‘’

Jurriaan heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt en is nu zelfstandig ondernemer. Hij werkt o.a. samen met artiesten als Roos Blufpand, Ayreon, Benedict en met de ‘Hardstyle pianist’. Hij speelt elk jaar weer met vele verschillende artiesten samen.

Maak jezelf onvervangbaar
Voor muziektalenten heeft hij een aantal goede adviezen: “Uiteindelijk beleef je het meeste plezier aan muziek die jij leuk vindt, dus luister vooral naar je eigen smaak. Geef daarom goed aan welke muziek jij wilt spelen, dan leren de docenten je de techniek.” Daarnaast wil hij talenten op het hart drukken om zichzelf goed te profileren. “Er zijn genoeg goede muzikanten op de wereld. Goed muziek kunnen maken is een pré, maar je moet jezelf kunnen onderscheiden: laat zien wat jouw sterke kanten zijn en wat jou anders maakt. Maak jezelf onvervangbaar en wees altijd goed voorbereid.’’

Wall of Fame

Wall of Fame