Expeditie Schokland I

De wind ruist door de rietkragen, golven klotsen tegen de oude palen waarop Schokland is gebouwd. Dit eiland, ooit een trotse plek in de woeste Zuiderzee, draagt nog steeds de geheimen van lang geleden. Tijdens een muzikale zwerftocht stap je in de voetsporen van vissers, schipbreukelingen en pioniers. Met je expeditie-logboek in de hand voer je kleine onderzoekjes uit en ontdek je Schokland op een nieuwe manier…

In deze cultuurontmoeting maak je samen met jouw juf of meester in drie lessen kennis met Werelderfgoed Schokland! De eerste les wordt door de juf of meester gegeven op school. Je krijgt een introductie over Schokland en leert een echt Visserslied! De tweede les vindt plaats op het voormalige eiland Schokland. Met de gids van Museum Schokland maak je een tocht langs oude voorwerpen en kunstwerken. Je hoort verhalen en liedjes van een middeleeuwse kunstenaar over het leven op het eiland. Verder maak je je eigen bodemprofiel als kunstwerk. De derde les krijg je weer op school. Je kijkt terug op het eilandleven en de kunstwerken en objecten die je tijdens de ontdekkingstocht tegenkwam. 

  • Locatie: museum Schokland, Schokland
  • Bijzonderheden:
    • Max. 30 leerlingen
    • 2 begeleiders per klas
  • Duur:
    • 60 min. (voorbereidende les in de klas door groepsleerkracht)
    • 90 min. (culturele ontmoeting op Schokland)
    • 60 min. (verwerkingsles in de klas door groepsleerkracht)
  • LET OP: voor- en nales moet worden gegeven door de groepsleerkracht van de betreffende groep. Houd er dus rekening mee dat de desbetreffende leerkracht tijd nodig heeft om de lessen van deze module goed voor te bereiden.

Deze culturele ontmoeting is te boeken op 18 mei 2026, 15 juni 2026 en 29 juni 2026. 

FAQ

  • Hoe schrijf je je in?

    Ook dit jaar kan het Kubus-aanbod voor het onderwijs besteld worden via onze website. De verschillende items kunnen als favoriet worden aangemerkt en vervolgens gedeeld worden met teamleden. Het geselecteerde aanbod kan vervolgens rechtsreeks ingepland worden in ons planningssysteem. Hoe dat werkt? Bekijk de tutorial hieronder:

  • Wat zijn modules, culturele ontmoetingen en voorstellingen?

    Modules
    Een module bestaat uit drie lessen waarbij de eigen groepsleerkracht twee lessen geeft en de kunstvakdocent één les. De lesbrieven zijn bij elke module inbegrepen. Om ervoor te zorgen dat de modules van goede kwaliteit blijven, is het belangrijk dat de leerkracht de lessen daadwerkelijk geeft. Als dit niet gebeurt, dan kan een school deze variant volgend jaar niet meer afnemen.

    Culturele ontmoetingen
    Een culturele ontmoeting is een excursie naar een van de Land Art locaties of musea in de provincie Flevoland. Er zijn recent veel nieuwe activiteiten ontwikkeld, zoals excursies naar museum Urk of nieuw aanbod van Batavialand, omdat het ontsluiten van de lokale en Flevolandse culturele omgeving voor de school één van de doelstellingen van CultuurPlus is.

    Voorstellingen
    Bij een voorstelling ben je als school te gast in het theater van De Kubus. Voor een optimale theaterervaring vragen we je om tijdig aanwezig te zijn en mobiele telefoons uit te zetten. Wij hanteren de volgende huisregels tijdens het theaterbezoek:
    1. Praat zachtjes en loop rustig. 
    2. Wees vriendelijk voor de mensen om je heen.  
    3. Kijk en luister naar de voorstelling. 

    Meer info over ons aanbod? Bekijk onze PO-pagina.

  • Wat is maatwerk?

    Naast onze vaste activiteiten biedt Kubus ook verschillend maatwerk aan die door een school als leerlijn kunnen worden ingezet. Deze elementen verschillen in intensiteit, in discipline en in leergebied en zijn beschikbaar voor alle groepen. Hieronder de verschillende mogelijkheden.

     

Tip van Joan

"Wist je dat Schokland werelderfgoed is?"

Joan Verbeek (coördinator PO en Scala)

Meer weten? Neem contact op.

Dianta Kikkert

Projectmedewerker Scala & Assistent Onderwijs & Samenleving

Stuur een e-mail