Architectuur

In deze module kijken we samen naar bijzondere gebouwen en ontdekken we hoe zo’n gebouw tot stand komt. Bijvoorbeeld bij het gebouw van de Kubus, dat in 2023 40 jaar bestond.  

We leven in een wereld vol gebouwen. Het huis waarin we wonen is een gebouw en ook daar omheen zijn allerlei gebouwen met verschillende functies. Zoals de school, het winkelcentrum of de bioscoop. Gebouwen zijn er in allerlei soorten en maten. De één is opvallender dan de ander. Vooral grote gebouwen hebben vaak een bijzondere uitstraling. Waarom heeft een gebouw een bepaalde vorm? En wie heeft dat bedacht?  

Soms zegt de vorm van een gebouw iets over wat er in het gebouw gebeurt. Maar naast de functie waarvoor het gebouw ontworpen wordt, moet het passen in de omgeving waar het gebouwd wordt en de buurt verfraaien.  

Dit zijn belangrijke zaken waarover moet worden nagedacht voordat er begonnen kan worden met bouwen. Het proces van het ontwerpen van een gebouw tot en met het echt bouwen ervan kan dan ook zomaar een paar jaar in beslag nemen en er zijn veel mensen bij betrokken. In deze module nemen we je mee in de bijzondere wereld van architectuur.