Architectuur

We leven in een wereld vol gebouwen. Het huis waarin we wonen is een gebouw en om ons heen zijn allerlei gebouwen met verschillende functies. Zoals de school, het winkelcentrum of de bioscoop. Gebouwen zijn er in allerlei soorten en maten. De één is meer opvallend dan de ander. Vooral grote gebouwen hebben vaak een bijzondere uitstraling. Waarom heeft een gebouw de vorm die het heeft? En wie heeft dat bedacht?

Soms zegt de vorm van een gebouw iets over wat er in het gebouw gebeurt. Maar naast de functie waarvoor het gebouw ontworpen wordt moet het passen in de omgeving waar het gebouwd wordt en de buurt verfraaien. Dit zijn belangrijke zaken waarover moet worden nagedacht voordat er begonnen kan worden met bouwen. Het proces van het ontwerpen van een gebouw tot en met het echt bouwen ervan kan dan ook zomaar een paar jaar in beslag nemen en er zijn veel mensen bij betrokken.

In deze module gaan we kijken naar bijzondere gebouwen en ontdekken hoe zo’n gebouw tot stand komt. Ook leggen wij een link met het gebouw de Kubus, want in 2023 bestaat dit gebouw 40 jaar!