3 juni 2020

Maand van de Amateurkunst vindt online plaats

Van zingen tot dansen en van muziek maken tot beeldhouwen, het komt allemaal aan bod tijdens Iktoon. Ook in Lelystad, waar Kubus traditiegetrouw meedoet aan de Maand van de Amateurkunst. Amateurkunstenaars krijgen tijdens deze vijfde editie een digitaal podium.

‘De hele maand juni plaatsen we om de dag een filmpje op deze website en op de Facebook-pagina ‘Intendant Amateurkunst Lelystad’. Daarin geven we amateurkunstenaars en amateurkunstverenigingen een digitaal podium’, legt Aino Merits van Kubus uit. Als intendant amateurkunst behartigt ze de belangen van de individuele amateurkunstenaars en de amateurkunstverenigingen in Lelystad.

Iktoon
Kubus sluit zich aan bij de landelijke Maand van de Amateurkunst Iktoon, dat de creativiteit dit jaar grotendeels vanuit huis viert. Muzikanten, dansers, beeldhouwers, zangers en andere creatievelingen kunnen hun talent online laten zien.

De aftrap van Iktoon vond op tweede pinksterdag plaats. Samen met muzikant Thijs Boontjes (bekend van DWDD) vond vanuit huis een dans- en showorkest plaats. Amateurkunstenaars zongen, dansten, speelden, schreven, rapten, acteerden, tekenden en schilderden mee met het nummer Alles wat ik kan.

Kunst verbindt
Door de coronacrisis kunnen mensen maar beperkt naar kunstcentra, buurthuizen, muziek- en dansscholen en zijn grote evenementen verboden. Lessen vinden nu online plaats of – sinds kort – in de buitenlucht. ‘Ik zie dat er heel veel digitaal wordt gedeeld’, vertelt Aino. Lokaal zijn veel creatieve ideeën gedeeld door onder andere Theaterlab Lelystad, Musicalafdeling Kubus, De Dijkdichters. Samen zingen kon met Petra Overeem en sinds kort kan er weer buiten gedanst worden, natuurlijk volgens protocol.

Theatervereniging JTL start ook rustig weer op. De danslessen vinden buiten plaats en de toneellessen afwisselend binnen en buiten. ‘Dansen mag nog niet binnen en omdat koorzang nog in de ban is, kunnen we nog geen musicals doen’, zegt Hetty Beugelink van JTL. ‘We denken erover om een voorstelling te maken met een knipoog naar deze tijd. Want 1.5 meter afstand op toneel wordt best lastig als je een liefdesscène wil doen’, lacht ze.

Ook al kan de Landelijke Maand van de Amateurkunst niet fysiek plaatsvinden, in de onlinewereld is altijd ruimte om bij elkaar te komen. ‘Juist nu is het belangrijk om de amateurkunst in de spotlight te zetten. Kunst en cultuur brengt plezier, is een uitlaatklep, verrijkt en het verbindt mensen met elkaar.’