Veilig genieten van voorstellingen

In maart en april jl. stonden in de theaterzaal van De Kubus nog veel voorstellingen voor scholen gepland. Helaas moesten deze ‘feestjes’ voor kinderen soms een paar dagen van tevoren worden afgelast. De laatste voorstellingen die vorig seizoen gepland stonden zijn ingehaald. Met minder leerlingen, maar dat mocht de pret niet drukken. De spelers vonden het heerlijk om weer voor publiek te spelen en er waren zelfs spelers bij die door het enthousiasme van de kinderen gewoon wat langer hebben doorgespeeld. In De Kubus doen we er alles aan om conform de Corona-maatregelen toch zoveel mogelijk activiteiten door te laten gaan. Veiligheid bij het bezoek aan De Kubus staat voorop.

Enthousiaste spelers 
Gelukkig dachten de artiesten en impresariaten goed mee en werd er gezamenlijk naar alternatieven gezocht. Het was voor alle betrokkenen flink puzzelen. Uiteindelijk zijn de voorstellingen ‘Werktuig’, ‘De reuzedwerg die een kopje kleiner wilde zijn’, ‘Pop’s Cool’ en ‘Straks komt er niemand op mijn feestje’ verplaatst naar september en oktober jl.. Door de herleving van de pandemie na de zomer werd er wederom flexibiliteit gevraagd van alle betrokkenen. Het vervoer naar het theater was soms een probleem. Zo hebben we bij uitzondering ‘Straks komt er niemand op mijn feestje’ op locatie van de school kunnen regelen. Dit kon omdat er maar één acteur was en de voorstelling ook zonder lichtplan gebracht kon worden. maar de kinderen hebben genoten. Een andere voorstelling werd digitaal opgenomen door het gezelschap, waardoor kinderen toch naar de voorstelling konden kijken.

Inmiddels zijn ook de laatste voorstellingen die vorig seizoen gepland stonden ingehaald. Met minder leerlingen, maar dat mocht de pret niet drukken. De spelers vonden het heerlijk om weer voor publiek te spelen en er waren zelfs spelers bij die door het enthousiasme van de kinderen gewoon wat langer hebben doorgespeeld. In De Kubus doen we er uiteraard alles aan om conform de corona-maatregelen zoveel mogelijk activiteiten door te laten gaan. Zo hebben we ook nu al besloten om de geboekte voorstellingen van januari en februari 2021 uit voorzorg te verplaatsen naar maart, april en mei a.s.

Veiligheid bij het bezoek aan een Kubus voorstelling staat voorop  
We hebben gemerkt dat het hier en daar nog wat zoeken is met de RIVM maatregelen, maar we willen nogmaals benadrukken dat ook voor het bezoeken van een schoolvoorstelling geldt dat we binnen Kubus strakke richtlijnen hebben om met zijn allen veilig van de voorstellingen te kunnen genieten. Het begint al buiten: voor elke school wordt een verzamelplek aangegeven en de school die als eerste compleet is mag ook als eerste naar binnen. Een kubusmedewerker met geel hesje begeleidt de school. Bij binnenkomst worden de handen gedesinfecteerd en er is een verplichte routing binnen het gebouw zodat je elkaar onderweg niet tegen kan komen. Eén weg naar de zaal, en één weg naar buiten. Een weetje over ons gebouw: die is uitgerust met een luchtbehandelingssysteem waardoor de lucht continu ververst wordt met lucht van buiten en dat is natuurlijk heel gunstig in deze tijd.

Alleen samen
Helaas voor de ouders resulteren de aangescherpte maatregelen erin dat de kans klein is dat ze zelf kunnen meegenieten van de voorstelling. Indien mogelijk kan er in de foyer op de kinderen gewacht worden en heel soms is er op het balkon een plaatsje voor de ouders om, ook daar, op 1,5 meter afstand van elkaar tóch te kunnen genieten van de voorstelling.

Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat de leerlingen toch zo veel mogelijk ‘normaal’ kunnen opgroeien en tijdens hun schoolcarrière in aanraking komen met het theater. Als je dan na een voorstelling van een meisje hoort dat ze het zo leuk vond dat ze op haar verjaardag voor het eerst naar het theater mocht, dan is dat ons cadeau als kunst- en cultuurorganisatie. Blije kindergezichten, daar doen we het voor!

Wij kijken in elk geval uit naar de aankomende voorstellingen vanaf maart 2021 en hopen jullie allemaal te mogen ontvangen.

Vragen over het bezoeken van een schoolvoorstelling? Mail ze aan Joan: j.verbeek@dekubuslelystad.nl