Mediakunst & Techniek

Dit schooljaar zijn Kubus, FleCk, de Windroos, Mozaïek en Tjotter van start gegaan met het project Mediakunst & Techniek. Hoewel we door de coronacrisis het verdere verloop voor dit schooljaar tijdelijk hebben moeten stilleggen, is er in een korte tijd al heel veel bereikt. De eerste concepten voor de bouwstenen, lesmateriaal en tools liggen klaar om getest te worden door de leerlingen. Het ontwikkelteam werd ondersteund door twee kunstenaars die de mogelijkheden van virtual reality, augmented reality, lichtkunst en 3D printen hebben toegelicht.

De twee kunstenaars Taam Maas en Robbert Bakker vertelden over verschillende vormen van mediakunst die je kunt inzetten in het onderwijs. Taam Maas van Stichting Helden uit Amsterdam gaf een presentatie over virtual reality, augmented reality, lichtkunst en andere mediakunstvormen. In zijn optiek kan het ‘creëren’ van een nieuwe wereld de nieuwsgierigheid, verwondering en daarmee leergierigheid bij leerlingen (en leerkrachten!) aanwakkeren. Robbert Bakker van Dutchy3D in Dronten vertelde over het gebruik van 3D printen in de klas. ‘’Als docent moet je achterin gaan zitten en de leerlingen het werk laten doen.’’ In een computerprogramma kun je met leerlingen ontwerpen maken en deze naar de printer sturen die dit 3D print.

Ideevorming
Bij het vormen van de ideeën werden de leerkrachten getriggerd om outside the box te denken en drie ideeën uit te werken. De kunstenaars schoven aan en stimuleerden dit. De uitkomsten van deze brainstorm zijn o.a: een stopmotion-film over het thema ‘reizen door de ruimte’ maken met de hele school, een game ontwikkelen rondom het thema ‘ontwerp samen jouw ideale wereld’ en video- en geluidskunst inzetten voor het ontwikkelen/ontdekken van ‘voertuigen van de toekomst’.

Vooruitblik
In periode die volgde zijn de kunstenaars naar de scholen geweest om samen met de leerkrachten de ideeën verder uit te werken. Deze uitgewerkte concepten liggen klaar om getest te worden. In het nieuwe schooljaar gaan we weer met frisse moed verder!

Lees hier meer over het project Mediakunst & Techniek.