12 december 2022

Woonzorg Flevoland en De Kubus rollen zangactiviteiten op meerdere locaties uit

Na een muzikaal jaar vol repetities en een geslaagd concert in De Kubus afgelopen juli, worden de zangactiviteiten bij Woonzorg Flevoland voortgezet. Het zomerse repertoire is omgetoverd tot een feestelijke kersteditie, waarmee bewoners van Hanzeborg en De Uiterton rond de kerstdagen optreden voor hun naasten.

Wekelijks zingen
Sinds september 2021 zijn de repetities niet meer weg te denken uit het activiteitenaanbod van Woonzorg Flevoland. Iedere woensdag zorgt orkestleider Gerard Poot van Kunst- en Cultuurcentrum de Kubus voor een gezellig samenzijn in Hanzeborg waarin wordt toegewerkt naar een muzikaal eindoptreden. Bewoners van De Uiterton doen sinds dit najaar ook mee onder leiding van dirigent Rohan Poldervaart.

Samen tegen eenzaamheid
Veel ouderen kunnen te maken krijgen met gevoelens van eenzaamheid. Vanuit een eerdere inventarisatie binnen Hanzeborg en De Uiterton bleek dat bewoners een duidelijke voorkeur hadden voor muzikale activiteiten. Samen plezier maken en muzikaal geprikkeld worden, kan bijdragen aan een gezonder mentaal welbevinden. Daarom sloegen De Kubus en Woonzorg Flevoland de handen ineen.

De samenwerking is mede tot stand gekomen door Kunstlink Flevoland. Zij kregen de opdracht van de provincie om iedereen die in Flevoland kunst maakt, beoefent of organiseert, te verbinden. Het Fonds voor Cultuurparticipatie werd ook enthousiast en kende de subsidie toe om het tweejarig project op te zetten.

Betrokken jongeren en vrijwilligers
Enthousiasten jongeren van Challenge Up (Welzijn Lelystad) en praktijkschool De Steiger zijn betrokken bij het muzikale project. Zij brengen de bewoners van hun woning naar de repetitiezaal, zorgen voor een drankje en houden muziekteksten vast wanneer nodig. Leerlingen van basisschool de Kring hebben daarnaast een muzikaal aandeel tijdens het optreden. Naast deze betrokken helpers zijn de vaste vrijwilligers van Woonzorg Flevoland ook actief rondom de repetities en de optredens.

Optredens
De bewoners van Hanzeborg en De Uiterton voeren in december een kerstconcert uit op hun eigen locaties, speciaal voor familie en andere naasten. In juli 2023 volgt een eindconcert in De Kubus ter afsluiting van het project ‘Muziek in de Polder’. Al zal het samen muziek maken daarna hoogstwaarschijnlijk voortgezet worden.