21 april 2022

Muzikanten gezocht voor uniek muziekproject van Kubus en Woonzorg Flevoland

‘Mooi om samen met ouderen te zingen’
Samen muziek maken. Dat was een grote wens van bewoners van de Hanzeborg. Die wens gaat in vervulling met het tweejarig project Muziek maken in de Polder. Een samenwerking van Kunst- en Cultuurcentrum de Kubus en Woonzorg Flevoland. De ouderen staan op 9 juli op het podium in de Kubus. ‘We zoeken nog muzikanten voor het orkest’, vertelt orkestleider Gerard Poot.

Hij deed veel ervaring op in het werken met ouderen, onder meer in het project Age Friendly Cultural City Lelystad. Hiermee wil Kubus ouderen laten genieten van allerlei culturele mogelijkheden die Lelystad kent. Een leven lang kunst en cultuur! ‘Ouderen vinden het fijn om samen muziek te maken. Het is vooral heel gezellig, omdat je samen met anderen bent en je je hierdoor minder eenzaam voelt.’

Foto: Orkestleider Gerard Poot van Kubus oefent met bewoners van woonzorgcentrum Hanzeborg voor het concert op 9 juli.

Iedereen is welkom
Gerard is sinds september 2021 iedere woensdagmiddag in woonzorgcentrum Hanzeborg te vinden. Om samen met de ouderen te zingen. ‘Er komen vanaf het moment dat we begonnen iedere week steevast zo’n 40 bewoners langs. Iedere bewoner van Woonzorg Flevoland – of daarbuiten – die graag mee wil doen is welkom! Ook als je alleen wilt luisteren en zo genieten van de muziek’, vertelt de orkestleider.

De muziekmiddag is iedere woensdag tussen 13.30 en 15.00 uur in Plein 201. ‘De deuren gaan om 13.30 uur open, de laatste mensen druppelen rond 14.00 uur binnen. In dat uurtje zingen we, drinken we koffie en praten we met elkaar. Het is vooral gewoon heel gezellig’, zegt Gerard. De eerste reacties op het project waren positief. Bewoners gaven aan het heel fijn te vinden om samen te zingen en muziek te maken.

Muzikanten gezocht
Het project krijgt twee jaar lang subsidie van Het Fonds voor Cultuurparticipatie. ‘We zijn hier ontzettend blij mee. Samen muziek maken is een grote wens van veel van onze bewoners’, vertelt John Bos voorzitter van Woonzorg Flevoland. Directeur-bestuurder van Stichting de Kubus Alex van Zijl zegt: ‘De Kubus wil kunst en cultuur inzetten als middel om talent verder te ontwikkelen hoe oud iemand ook is. Hoe mooi is het om op zoek te gaan naar je talent als je bijvoorbeeld boven de 70 of zelfs 80 bent?’

Gerard oefent met de bewoners voor het concert dat op 9 juli wordt gegeven in de Kubus. Om de zangers en zangeressen tijdens het concert muzikaal te begeleiden, zoekt hij nog orkestleden die een instrument bespelen. Iedereen is welkom, of je nu fluit, gitaar, viool of een ander instrument bespeelt.

Gezelligheid
‘Ik denk dat dit concept een uniek kijkje biedt in hoe wij werken met de ouderen tijdens de zangsessies. Wat je straks bij ons op het toneel ziet is geen gelikt concert. Het gaat ons vooral om de gezelligheid en het plezier waar we iedereen in mee willen nemen. Dat wordt gewaardeerd door de bewoners.’

Muzikanten die de bewoners van Hanzeborg het concert van hun leven willen geven, kunnen zich opgeven via info@dekubuslelystad.nl. Of ga eens langs bij een repetitie om sfeer om te proeven en de bewoners alvast een beetje te leren kennen.

Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie.