11 december 2023

Social Sofa onthuld bij Agora Theater

Zangeres Edsilia Rombley heeft donderdag 7 december, samen met wethouder Rinze Broekema, op het pleintje bij de ingang van het Agora theater in Lelystad een social sofa onthuld.

Met de bank en de mooie gesprekken die erop ontstaan vraagt Soroptimistclub Flevoland aandacht voor ‘Orange the World’: de jaarlijkse wereldwijde campagne in de periode van 25 november tot 10 december (Dag van de Rechten van de Mens) bedoeld om het geweld tegen vrouwen te stoppen.

Veelzeggend mozaïek
De ‘Social Sofa’ is de afgelopen maanden in De Kubus door de vrouwen van Soroptimistclub Flevoland voorzien van een prachtig en veelzeggend mozaïek. De basiskleur is oranje en vormt een mooie combinatie met het oranjekleurige theater.

Social Sofa onthuld bij Agora Theater

Samen met Soroptimistclub Flevoland sluit de gemeente Lelystad zich aan bij de internationale campagne ‘Orange the World’. ‘Met deze bank zeggen wij ‘’nee’’ tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Het is belangrijk dat vrouwen en meisjes, die te maken krijgen met geweld, weten dat er professionele instanties zijn die luisteren naar hun verhaal en hulp kunnen bieden,’ aldus wethouder Rinze Broekema.

Waardering
Ook sprak hij zijn waardering uit voor de vele uren werk die de vrouwen van Soroptimistclub Flevoland hebben gestoken in het mozaïeken van de Social Sofa: ‘7 december is de Dag van de Vrijwilliger en dit is een enorm staaltje vrijwilligerswerk voor dit mooie maatschappelijke doel.’

Marie-Louise Bekhuis van Soroptimistclub Flevoland vertelde dat de bank in De Kubus is voorzien van het mozaïek. ‘Onder het werken ontstonden gesprekken met de bezoekers van De Kubus. Zo was er een gesprek met een vader van een leerling in de Kubus die toch echt dacht dat geweld tegen vrouwen iets is dat in landen ver weg gebeurt en niet in Nederland, toch?’

Dageraad
Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen en meisjes met fysiek of seksueel geweld te maken in haar leven. Soroptimist International is een wereldwijde organisatie die zich sterk maakt voor de positie van vrouwen en meisjes, wereldwijd én lokaal. Over heel Nederland zijn er ruim 100 Soroptimistclubs die de actie ‘Orange the World’ houden. Oranje staat voor de dageraad; het aanbreken van een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes.