19 april 2022

Porteum Podium Festival groot succes

Op donderdag 14 april jl. vond op en rond het terrein van Porteum het Porteum Podium Festival plaats, speciaal georganiseerd met en voor leerlingen van Porteum College (vmbo). Een waar spektakel, waarvan de opbrengst gaat naar de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Lelystad.

De eerste editie van het Porteum Podium Festival was een groot succes. Er was van alles te beleven op en rond het terrein van Porteum. Zo was er een luistertuin gecreëerd waar leerlingen naar verschillende podcastverhalen konden luisteren, stond op het terrein een foodtruck waar zij zich tegoed konden doen aan heerlijke poffertjes en was er een échte zweefmolen. Het enorme podium, dat speciaal voor het festival op het schoolplein werd opgebouwd, was niet alleen bedoeld voor optredens van bekende lokale artiesten. Ook leerlingen zelf kregen tijdens het festival de ruimte om hun schoolgenoten te laten zien wat ze in huis hebben.

22 workshops verzorgd door Kubus
In aanloop naar het festival, hebben derdejaarsleerlingen workshops kunnen volgen, verzorgd door De Kubus Lelystad. Leerlingen konden kiezen uit maar liefst 22 workshops, waaronder een workshop catwalk-lopen en een dj-workshop. Maar ook fotografie, koken of graffiti behoorde tot de mogelijkheden. Leerlingen kregen van een echt model een inkijkje in de modellenwereld, van een fotograaf leerden ze hoe de lichtinval werkt en vervolgens gingen ze in hun tofste outfit de catwalk op. Het podium was maar liefst 10 meter breed en 6 meter diep. De muziek werd gedraaid door leerlingen die tijdens een dj-workshop alle fijne kneepjes van het vak hadden geleerd. En de foodtruck van 16 meter was het decor voor de graffiti-workshop.

‘Het was zo leuk om hieraan mee te mogen werken. De samenwerking was erg plezierig en het contact verliep heel soepel. Ik merk dat ze bij Porteum heel creatief en ruim in denken zijn. Een foodtruck die we met graffiti kunnen bespuiten? Dat wordt gewoon geregeld! Ik vind het echt te gek voor de vmbo-leerlingen dat ze dit mee mochten maken. Het mooie aan deze dag was dat leerlingen voor elkaar bezig waren’, zegt Helene van ’t Hoen, projectleider van Kubus.

Volgens Astrid Vogelzang, docent CKV en mede-organisator van het Porteum Podium Festival, kan teruggekeken worden op een prachtige dag: ‘We zijn zo blij dat we dit soort evenementen weer kunnen en mogen organiseren, eindelijk weer samen zijn. En wát een talent onder de leerlingen! Het was geweldig.’