21 mei 2022

Peuter Kleuter Festijn weer als vanouds: verrassend en gezellig

Kubus deed dit weekend weer speciaal voor de allerkleinste cultuurliefhebbers haar deuren open. Zo’n 300 peuters en kleuters vermaakten zich opperbest als boertje of boerinnetje tijdens het Peuter Kleuter Festijn in Lelystad. Na een twee keer uitgesteld festijn door corona, was deze uitverkochte editie extra speciaal.

Foto: Wethouder Madelon van Noort opent samen met de jonge bezoekers het Peuter Kleuter Festijn. © Fotostudio Wierd

Dat het thema dit jaar ‘op de boerderij’ was, daar kon je niet omheen. Voor de deur konden de kleintjes echte dieren aaien in een kleine kinderboerderij. Eenmaal binnen nam boerin Marianne de kinderen al zingend en spelend mee over het erf. De kleintjes genoten met volle teugen van de tractorglijbaan, het puzzelen met koeienvlekken en rijpe groenten oogsten in de moestuin.

‘Ik vind het ontzettend leuk dat zoveel kinderen plezier beleven aan het Peuter en Kleuter Festijn. Het is een mooie manier om kinderen al op jonge leeftijd spelenderwijs met kunst en cultuur kennis te laten maken’, aldus wethouder Madelon van Noort. Vervolgens gaf de wethouder het startsein van het Festijn door samen met alle peuters en kleuters af te tellen.

De peuters en kleuters konden daarnaast meedoen aan verschillende workshops: dans, muziek, theater en beeldende kunst. Dat was maar goed ook. Ze vonden het heerlijk om even lekker zelf wat te doen. Er was ruimte genoeg om te struinen en je te verbazen over de inrichting van het festijn. Met als afsluiting de voorstelling ‘Boer Boris is de Baas’ in het Agora Theater zaten de meeste bezoekers zo vol van indrukken, opgedaan op talrijke momenten, dat ze daarna moe, maar voldoen naar huis gingen.

“Het is bijna jammer dat kinderen maar zo kort klein blijven om volop te kunnen genieten van het Lelystadse Peuter Kleuter Festijn”, zegt Ingrid Krabbe, projectleider van het jaarlijkse festijn.