18 september 2020

Monumentenschildje voor gebouw De Kubus

Op vrijdag 18 september jl. kreeg directeur-bestuurder Alex van Zijl uit handen van wethouder Madelon van Noort het monumentenschildje voor De Kubus overhandigd. Hiermee is de laatste stap gezet in het definitief aanwijzen van het gebouw als gemeentelijk monument. Het monumentenschildje krijgt een prominente plek bij de hoofdingang van De Kubus. ‘Ik ben trots dat Lelystad er weer een monument bij heeft. Ook in een jonge stad als Lelystad is het belangrijk cultureel-erfgoed goed te bewaren om het bijzondere verhaal van Lelystad te kunnen vertellen’, aldus wethouder Madelon van Noort. Na de gemeentelijke monumenten op het Werkeiland, is De Kubus het eerste gemeentelijk monument in het centrum van de stad.

De keuze om De Kubus aan te wijzen als gemeentelijk monument is onder andere gebaseerd op de bijzondere architectuur van het gebouw. Architect W. Davidse is bekend vanwege zijn aandacht voor de stedenbouwkundige inpassing en zijn architectonische handschrift dat aansluit op de bouwwijze in Lelystad. Het gebouw is compact, vierkant en laagdrempelig, waardoor het voor de bezoeker meteen duidelijk is wat er allemaal te beleven is: muziek, dans, beeldende kunst en theater/musical.

‘Ik ben zeer verheugd dat dit markante gebouw het eerste gemeentelijk monument is in het centrum van de stad met een bijzondere betekenis voor het aanzien hiervan. De cultuurhistorische waarde is voelbaar als je het gebouw binnenstapt met verschillende functies samengebracht in één pand. Het is een open en laagdrempelig gebouw voor iedereen. De inspirerende plek waar alle Lelystedelingen kennis kunnen maken met én zich verder creatief kunnen ontwikkelen in de kunsten’, aldus Alex van Zijl, directeur-bestuurder Stichting de Kubus.

De Kubus als creatief centrum
Het Centrum voor Kunstzinnige Vorming heeft tot doel om de creatieve en expressieve ontwikkeling van scholieren en amateurs in de stad te ondersteunen. Het staat centraal voor de naoorlogse doelstelling om kunst en cultuur onder brede lagen van de bevolking te verbreiden in een open en laagdrempelig gebouw voor iedereen. Het is een inspirerende plek waar iedereen uit Lelystad zich creatief kan ontwikkelen in muziek, dans, beeldende kunst en theater/musical.