12 september 2023

LelySTART laat het Stadshart van Lelystad bruisen

In het Stadshart van Lelystad heeft zaterdag 9 september 2023 de traditionele opening van het culturele seizoen plaatsgevonden: LelySTART. In een kleinere opzet dan we de laatste tijd, voor en na corona, gewend waren, maar wel met een feestje dat door het hele Stadshart te vieren was en dat Lelystads talent op allerlei gebied diverse podia bood, ook in en bij de culturele voorzieningen. Onder een tropisch zonnetje, al is dat dan iets waar de organisatie geen invloed op had. Terug naar de basis. Vorig jaar was er een mooi, tweedaags feestje op De Meent dat LelySTART heette, maar je kon je wel afvragen wat dat nog met ‘de opening van het culturele seizoen’ te maken had. Dat geldt ook voor zaterdagavonden uit het verleden, op het grasveld naast de Agora, waar 10.000 mensen bijeen kwamen om Di-Rect, Martijn Fisher of Nielson te zien.

Schilderen op het grasveld voor de Kubus. Foto: Fotostudio Wierd

Terug naar de basis
LelySTART is dit jaar teruggekeerd naar de basis: voorstellingen en activiteiten bij de culturele instellingen zelf en een podium voor lokaal talent op het Stadhuisplein met daaromheen een foodtruckfestival. Terug naar één dag: de zaterdag.

Lokaal talent
Het zonnetje ten spijt, persoonlijk was ik blij dat ik voor de openingsvoorstelling in de kleine zaal van de Agora even de frisse lucht en temperatuur van de airconditioning kon opzoeken. En dat was een mooie voorstelling, met een tranentrekkend mooi optreden van Sanne Maaike, begeleid door het Lelystadse collectief Q-Tiz.

Wat ook leuk was: de openingsvoorstelling werd gepresenteerd door acteur Ferdi Stofmeel (zie foto), ook bekend van het vorige seizoen van ‘De Slimste Mens’, die de eerste 19 jaar van zijn leven in Lelystad heeft doorgebracht. ‘Ik was altijd al actief vroeger, op bijvoorbeeld de Culturele Avond op Arcus, de school waar ik op zat, hier verderop. Ja, ik wijs die kant op, maar die school die staat er niet meer. Alleen de sporthal nog…’

Boodschap LelySTART
De boodschap van Stofmeel was er één die wel tekenend kan zijn voor LelyStart en de nieuwe opzet van het festival. ‘Ik werd dit jaar gevraagd voor ‘The Passion’. In eerste instantie had ik ‘Nee’ gezegd, omdat ik dacht ‘Ja, dan moet ik ook zingen, dat is helemaal niets voor mij’. Maar het leek me wel heel leuk. Het leek me ook spannend. En ik had net daarvoor meegedaan aan ‘De Slimste Mens’. Ook dat leek me heel spannend, maar daarvan dacht ik toen ‘Als je het spannend vindt, maar het je ook leuk lijkt, moet je het gewoon doen’. Dus in tweede instantie heb ik toch ‘Ja’ gezegd tegen ‘The Passion’. En het was hartstikke leuk.’

Dat is de boodschap voor iedereen die op het podium wil staan, met welk talent dan ook. En dat is het podium dat LelyStart te bieden heeft. Op social media werd er wel geklaagd over het feit dat het festival kleiner van opzet was.

De redenen daarvoor werden vorige week in het artikel in de FlevoPost uitgelegd, toch meenden sommige mensen dat het toch weer de schuld van de gemeente was: te weinig geld, te veel regels. Ja, tuurlijk, als cultuurwethouder Sjaak Kruis volgend jaar 10 miljoen euro op tafel legt, staan Foo Fighters op de Meent. De vraag is wel wat Lelystad daar verder aan heeft, behalve een leuke avond.

Lelystads feestje
Mijn advies zou zijn: bouw dit concept verder uit. Nog wat kleine podia erbij in het Stadshart, ruimte voor lokaal talent of landelijk wat bekendere bands die lokaal talent voor een dagje onder hun hoede nemen, mensen met Lelystadse roots die landelijke bekendheid hebben inschakelen bij je festival en laat het vooral een Lelystads feestje zijn. Want dat was het zaterdag.

Ongemak
LelyStart werd zaterdagavond afgesloten met schrijver en presentator Marcel van Roosmalen, die zich door Marcel van Kersbergen liet interviewen in de bibliotheek. Dat leverde een uitermate ongemakkelijk interview op, dat meer weg had van een clash tussen twee personen. Tegelijkertijd was het uitermate vermakelijk, enig ongemak hoort ten slotte bij Van Roosmalen, en maakten de vragen uit het publiek veel goed. En de oproep aan het begin van de avond of er iemand was die ‘toevallig’ in de richting van Wormer reed na afloop, nu nog de woonplaats van Van Roosmalen (de treinen hadden weer eens kuren), leverde de schrijver een spontaan aanbod op van iemand die hem wel thuis wilde brengen. Ook dat is Lelystad.

Afterparty
De afterparty in Poppodium Corneel trok ook veel belangstelling. Vooral veel jongeren kwamen op de silent disco af. Ook bij de comedycamper bij De Kubus was er aardig wat publiek. Hoewel de comedians zonder camper waren, wisten ze velen flink aan het lachen te krijgen.”

Tekst: Kees Bakker, Flevopost

Bekijk de fotoslide hieronder: Foto’s Fotostudio Wierd.