6 september 2023

LelySTART gaat dit jaar terug naar de basis

Met een foodtruckfestival op het Stadhuisplein, met podia voor optredens van amateurgezelschappen, en de hele dag door optredens in de Agora, bibliotheek en Kubus, met een kunstmarkt op het grasveld voor de Kubus en met een silent disco in Corneel wordt zaterdag LelyStart gevierd, de traditionele opening van het culturele seizoen in Lelystad. Het festival is teruggegaan van twee dagen naar één dag en kent geen grote podiumoptredens meer voor duizenden mensen. Noodgedwongen, maar dat wil niet zeggen dat het festival daarmee aan charme en gezelligheid inboekt.

Terug naar de basis
Festivaldirecteur Masja Zeegers licht toe. ‘Vorig jaar stonden we natuurlijk op De Meent, met een combinatie met de Lelystadse Hippiemarkt. Dat was een geweldig succes, maar de culturele voorzieningen in Lelystad vroegen zich wel af ‘Wat hebben wij hier nou aan?’ Terecht, denk ik, want je kunt je afvragen of LelyStart zo herkenbaar is als opening van het culturele seizoen.’

Daarnaast is een gratis festival zoals het vroeger plaatsvond op het grasveld naast de Agora niet meer te doen vandaag de dag. ‘Fysiek is er daar de ruimte niet meer voor, maar de kosten zijn ook ongelooflijk gestegen. Van opbouw tot veiligheidsmaatregelen, maar ook de artiesten die na corona hun prijzen moesten verhogen. Het is gewoon niet meer te betalen. Vandaar dat we terug zijn gegaan naar de basis: de opening van het culturele seizoen, in en bij de culturele voorzieningen.’ LelyStart staat daar overigens niet alleen in: ook de Uitmarkt in Amsterdam bestaat niet meer in de haar bekende vorm en wordt volgend jaar vervangen door een kleinschaliger evenement bij de culturele aanbieders zelf.

Mooi programma
Desondanks denkt Zeegers dat LelyStart dit jaar een mooi programma heeft, waarin voor iedereen wat te vinden is. ‘Met geweldig veel optredens van al het talent dat er in Lelystad is. En we krijgen prachtig weer. Wat mij betreft is het weer een editie om naar uit te kijken!’

Opening
Het festival wordt om 13.00 uur in het Agora Theater geopend door de wethouder van cultuur Sjaak Kruis. Direct gevolgd door een sprankelend openingsprogramma van ruim een uur, gepresenteerd door Ferdi Stofmeel (bekend van onder andere Flikken Maastricht). Iedereen is hierbij van harte welkom.

Hoogtepunten
Op het Stadhuisplein is er een bonte stoet aan optredens van Lelystads talent. Bijvoorbeeld het Harmonieorkest, Popkoor Expression, Bellydance Lelystad en Reflex Ballet- en Dansstudio. Poppodium Corneel organiseert op het Stadhuisplein een Silent Disco.

In de bibliotheek is er van 10.00 tot 15.00 uur ook van alles te doen. Zo komen Paw Patrol en De Kleine Zeemeermin op bezoek, zijn er kindervoorstellingen en kunnen de kinderen schminken, knutselen of een tattoo plakken. Ook voor de volwassenen is er genoeg te beleven, van workshops kinder-EHBO tot informatiestands.

Naast de officiële opening, het optreden van Toneelgroep Droog en dichter Thomas Gerla, kan men in de Agora deelnemen aan diverse activiteiten. Een helden speurtocht, de selfiewand, op de foto met je theaterhelden en een mini-disco.

Kunstgras
Ook Kunstgras (het grasveld tegenover de Kubus) en de Kubus staan volledig in het teken van optredens van Lelystadse amateurkunstenaars. Daarnaast kun je ook je eigen talent ontdekken en deelnemen aan diverse workshops. Zoals bijvoorbeeld werelddans, maak je eigen Herman Brood, akoestische gitaarles en zitdans.

Avondprogramma
Speciale aandacht gaat uit naar het avondprogramma. Van 19.00 tot 21.00 uur staat de Comedy Camper op het Kunstgras voor de Kubus. Gezellig een avondje lachen met stand-up comedians. En in Corneel kan er tot in de late uurtjes doorgedanst worden in de Silent Disco.

Gratis
Alle activiteiten van LelyStART zijn ook dit jaar gratis te bezoeken.

Kijk voor het volledige programma op lelystart.nl/programma