16 maart 2021

Kubus maakt galerie van vaccinatielocatie

Kunstencentrum de Kubus in Lelystad richt de wachtruimtes van de corona vaccinatielocaties in Lelystad en Almere in met kleurrijke kunstwerken. De werken zijn gemaakt door honderden Lelystadse basisschoolkinderen en hebben het formaat 1,5 x 1,5 meter groot; hoe toepasselijk in deze tijd!

GGD Flevoland is in januari gestart met de grootschalige coronavaccinatie in Lelystad, Emmeloord en Almere. GGD Flevoland heeft de Kubus in Lelystad benaderd voor het aankleden van de muren in de wachtruimtes van de vaccinatielocaties in Lelystad en Almere.

Wachten op prik aangenaam
Het personeel van de Kubus dacht gelijk aan zes prachtig gekleurde kunstwerken voor de wachtkamers van de priklocaties toen deze vraag binnenkwam. “Het zijn zes bijzondere kunstwerken met achter elk voorwerp op het kunstwerk een verhaal. Op deze manier krijgen ze alsnog de plek die ze verdienen en verandert de wachtruimte in een galerie”, aldus Alex van Zijl, directeur-bestuurder van Stichting de Kubus.

Andrea van der Kraan is projectondersteuner bij GGD Flevoland: “De werken die wij mogen lenen sluiten aan bij ons GGD-motto: Verbinden doen we samen. Corona verbindt ons allemaal en dat zie je ook terug in deze kunstwerken. Ze zijn kleurrijk, vanuit de coronagedachte gemaakt en er is veel op te zien terwijl je zit te wachten. We zijn blij met deze samenwerking, omdat we naast een mooie wand creëren ook de lokale cultuur een warm hart toedragen.”

Coronakunstwerk
De Lelystadse kinderen hebben hier samen aan gewerkt met echte kunstenaars tijdens de eerste lockdown. De kunstwerken vertellen het persoonlijke verhaal over de tijd dat de kinderen thuiszaten en niet naar school konden. Elk kind mocht een voorwerp meenemen dat hem of haar persoonlijk deed denken aan de coronatijd. De kunstwerken waren als expositie te zien in de Kubus. “Het kunstwerk is een bonte verzameling van verhalen. Zo heeft iemand in het kunstwerk een klok verwerkt, omdat tijdens de lockdown de tijd zo langzaam ging. Maar soms ook een voorwerp van een opa, omdat die is overleden aan corona”, aldus Van Zijl.

Honderden kinderen van zes basisscholen uit Lelystad hebben de kunstwerken gemaakt: Laetare, Meander, De Vuurtoren, De Sluis, De Grundel en De Albatros. Het concept is ontwikkeld door de Lelystadse kunstenaar André Broens. Het project is een initiatief van Kubus in Lelystad in samenwerking met FleCk.

Foto: Directeur-bestuurder van Stichting de Kubus, Alex van Zijl, overhandigt de kleurrijke kunstwerken aan Andrea van der Kraan, projectondersteuner bij GGD Flevoland.