8 maart 2020

Gebouw De Kubus energiezuinig

Elly van Wageningen, wethouder duurzaamheid gemeente Lelystad heeft donderdag 5 maart het Energie Prestatie Certificaat uitgereikt aan Kubus. Door energiebesparende maatregelen mag het gebouw nu energielabel A dragen, dat is het hoogst haalbare voor bestaande bouw en daarmee een bijzondere prestatie.

Gemeente Lelystad en Kubus hebben afgelopen jaren energiebesparende maatregelen getroffen, waardoor het gas- en stroomverbruik significant minder is geworden. Zo is onder andere het binnenklimaat verbeterd door het aanbrengen van koeling en wordt het gebouw verwarmd met speciale warmtepompen. Door deze aanpassingen bespaart Kubus jaarlijks € 20.000 aan gas, volgens het EPA-U rapport.

“Na alle maatregelen die we hebben genomen, zijn we er trots op dit te hebben bereikt”, aldus Albert Lindenburg, hoofd facilitair en gebouwbeheer van Kubus.

Het gebouw met bouwjaar 1981 is begonnen met label G, het hoogste in verbruik. Na een grondige bouwkundige aanpassing is het label opgewaardeerd tot B in 2008 en is het gebouw in 2019 na de laatste aanpassingen geclassificeerd op A, het laagste in verbruik. Het label is 10 jaar geldig.

Foto: Fotostudio Wierd