16 januari 2024

Even voorstellen: Docent gitaar Sterling Peterson

Een muziekinstrument leren bespelen. Leren dansen. Of juist met je handen werken en mooie dingen maken. Welke cursus je ook kiest, je krijgt altijd les van een goed opgeleide en bovenal bevlogen docent. Wij stellen ze graag aan je voor. Dit keer: gitaardocent Sterling Peterson. 

Gitaardocent Sterling Peterson bij De Kubus in Lelystad.

Sterling Peterson groeide op op Aruba, in een huis vol muziek. ‘Mijn oom speelde gitaar in een band en ik keek enorm tegen hem op. Hij leerde mij de eerste akkoorden. Ik vond het gelijk geweldig. Een paar jaar later vertrok ik naar Nederland en ging ik aan het conservatorium studeren. Sterling speelt inmiddels 50 jaar gitaar en geeft met plezier les aan zowel kinderen als volwassenen.

Binnen twee weken spelen ze Vader Jacob
‘Ik spoor mijn leerlingen altijd aan om noten te leren, dat is heel nuttig. Dan kun je bijna alles spelen. Ik speel nog wel eens op een feestje of bruiloft, zolang er een partituur voor me ligt komt het goed,’ lacht Sterling. Rock, jazz, popliedjes, ik vind veel muziek leuk. André Hazes is daarentegen niet mijn favoriet.’ Sterling geeft vooral aan kinderen les, in kleine groepjes. ‘De jongste leerlingen leer ik altijd eerst hoe ze de gitaar moeten vasthouden, de juiste speelhouding. We doen ook oefeningen om de noten te herkennen, en de akkoorden. En ze leren de snaren te benoemen. Binnen twee weken spelen ze Vader Jacob,’ zegt Sterling trots.

Gitaar helpt je focussen
‘Ik was een druk kind,’ vertelt Sterling. Ik kon me moeilijk focussen, bleef onrustig. Later bleek dat ik ADHD heb. Spelen op de gitaar is altijd een manier geweest voor mij om rustig te worden. Ik kan me er volledig op concentreren. Mijn ervaring zie ik terug bij leerlingen die ook ADHD hebben, de les is een moment van rust voor hen. Muziek maken is iets om trots op te zijn. Het is mooi om te zien als kinderen steeds beter worden en groeien in hun gitaarspel. Ik geef wel altijd huiswerk in de les. Ik verwacht van iedereen dat ze 20 minuten per dag oefenen. Dat is precies lang genoeg want daarna neemt de spanningsboog af.’

Gitaarlessen voor volwassenen
Niet alleen kinderen en pubers volgen les bij Sterling. ‘Het leuke aan lesgeven aan volwassenen is dat ze vaak met een doel naar de les komen, waarmee we samen aan de slag kunnen. Ze zijn meestal erg gedreven!’

Meer weten over onze cursussen muziek? Klik hier.