16 april 2020

De musicalgroepen stralen straks alsnog op het podium

Daar sta je dan. Helemaal klaar voor de voorstelling en precies op die dag worden de eerste maatregelen ingevoerd tegen de verspreiding van Corona. Wat een teleurstelling voor de musicalgroep toen hun voorstelling op 14 maart opeens niet kon doorgaan. Wat eigenlijk de afsluiting van een lesseizoen zou zijn, werd de start van een nieuwe reeks online lessen.

Normaal komen de musical/theatergroepen allemaal 1 keer per week in De Kubus voor een les van één of anderhalf uur. Musical is de afgelopen jaren heel populair geworden. Er is een groep voor de hele kleintjes van 5 tot 7 jaar, een groep van 8 tot 11 jarigen, dan nog een groep van kinderen van 11 tot 14 jaar, de groep van 14 tot 18 jaar en de volwassenen groep met cursisten vanaf 18 jaar. Alle groepen krijgen nu online les. Een hele uitdaging dus voor het docententeam. Musicaldocent Emilie Koger: “We houden alles zo goed mogelijk bij om straks alsnog op het podium te kunnen.”

Elke week hebben de groepen een online meeting (met Zoom) met daarin om en om zang, toneel en dans. Oefeningen als ‘loop als je karakter’ zijn ook online goed te doen. Of typetjes doornemen. Hoe praat iemand bijvoorbeeld? Met de kleine kindjes is het vaak vrij makkelijk. Zangdocent Sheila zingt een liedje voor en de kinderen zingen het na.

Ook oefenen de cursisten scènes en bewegingen tijdens de ‘Zoom’ meetings. Oefeningen als je neus op groen en dan snel iets in je kamer zoeken wat groen is en je neus en tegenaan houden… Voor de kleintjes is dat heel leuk. Met de groepen vanaf 8 jaar werken de docenten de scenes uit in kleine groepjes. Dit is handiger dan in de grote groep.

Gelukkig reageren de meeste cursisten en ouders positief. En ook de ‘Zoom’ meetings met het docententeam zijn heel handig. Voor Corona werd al deels online gewerkt. Scripts stuurden ze al via de e-mail en de musicalgroepen hebben allemaal een eigen What’s app groep die actief gebruikt wordt. Nu alles online moet, zit de uitdaging vooral in het gevoel legt Emilie uit. “Ik moet voelen hoe de cursisten zich voelen, dat is vaak heel kwetsbaar” vertelt ze. “Dat is ook wat ik nu het meeste mis.”

“Wij focussen op de horizon,” zegt Emilie met vertrouwen en optimisme. Het plan is om als straks alles weer open is, helemaal klaar te zijn om het podium op te gaan. Dan is het een kwestie van nog een paar keer goed de scènes door te nemen met de groepen zodat iedereen klaar is om te stralen op het podium. Emilie: “Mijn grote passie is dat ik mensen laat stralen op een podium en daar ga ik voor. Ook nu.”