25 juni 2021

De Kubus voor het eerst in zomer geopend

Kubus Zomerfestival laat Lelystad ‘proeven’ van kunst en cultuur

Voor het eerst in de historie opent Kunst- en Cultuurcentrum de Kubus uit Lelystad in de zomer haar deuren. Daar waar de meeste culturele instellingen in de vakantie sluiten, gooit de Kubus de deuren juist open. “We zijn zó blij dat we na alle coronamaatregelen eindelijk weer open mogen, dat we dit Lelystad graag cadeau geven. Met het Kubus Zomerfestival brengen we een heel nieuw gevarieerd programma vol kunst en cultuur voor de zittende én nieuwe cursisten,” vertelt directeur Alex van Zijl enthousiast.

Kubus bruist van de activiteiten deze zomer. Het gebouw is de eerste en laatste twee weken van de zomervakantie geopend: van 12 tot en met 23 juli (van 10.00 tot 22.00 uur) en van 11 tot en met 21 augustus a.s. Cursisten van Kubus zijn beide periodes welkom en de laatste twee weken staat het gebouw open voor iedere Lelystedeling; ongeacht of je een cursus bij Kubus volgt of niet. Het is de ideale manier om eens kennis te maken met alles wat in de Kubus gebeurt.

Het Kubus Zomerfestival barst van de leuke workshops. Spelen in een band, bijvoorbeeld. Net als de Kubus-band Divertido. Foto: Michael Verbeek.

Cadeautje voor cursisten
Cursisten kunnen kiezen uit tal van (gratis) activiteiten. In de eerste twee weken is er bijvoorbeeld musical in één dag, met workshops vol zang, dans, muziek, theater en beeldende vormgeving. Met een optreden aan het eind, waarbij je kunt stralen als een ster op het podium. Het publiek kijkt via een livestream mee.

In de laatste twee weken kun je kiezen uit dance flow yoga, waarbij krachtige yogahoudingen samensmelten met moderne dans. Of doe een slagwerkworkshop, leer tekenen en schilderen of volg de workshop eigen kop van klei. “Er valt echt ontzettend veel te kiezen,” vertelt van Zijl.

Met het Kubus Zomerfestival komt de Kubus tegemoet aan de wens van haar cursisten. “We horen al langere tijd de wens dat Lelystedelingen graag tijdens de vakanties gebruik maken van de Kubus. Alhoewel we geen structurele financiële dekking hiervoor hebben, leek het ons verstandig juist dit jaar dit experiment te doen. Na dit experiment kunnen we kijken of dit voor herhaling vatbaar is.”
Kubus hield daarnaast een enquête onder haar 1.500 cursisten en daaruit bleek een overduidelijke behoefte aan openstelling van het gebouw deze zomer. Daarop werd door het docententeam de afgelopen maanden een heel nieuw programma ontwikkeld. Van Zijl: “Heel veel mensen snakken ernaar om, nu de coronamaatregelen worden versoepeld, hun oude leven weer op te pakken. Wat is er dan mooier, nu het weer mag, samen muziek te maken, te dansen, te zingen, of geïnspireerd te raken tijdens één van de vele workshops?”

Iedereen is welkom
De laatste twee weken van de zomervakantie (11 tot en met 21 augustus a.s.) zet de Kubus haar deuren open voor iedere Lelystedeling; van jong tot oud. Van Zijl: “We hebben allemaal tijdens de lockdown ervaren dat muziek en dans ons kan inspireren, plezier geeft en ook troost kan bieden. Nu we weer open mogen, gunnen we het iedere Lelystedeling om samen bij ons plezier te maken en op zoek te gaan naar je talent; hoe groot of klein dat ook is. En belangrijk; alle activiteiten zijn gratis.”

Doe bijvoorbeeld een dj-workshop, neem een kijkje bij het seniorenorkest, duik in de technieken van Herman Brood of ga naar het peuter-kleuterconcert. “Je kunt dus gewoon de Kubus binnenlopen om lekker gitaar te spelen, op een drumstel te slaan of samen met je vrienden te dansen. Hoe leuk is dat? Je hoeft het niet al te kunnen, kom het maar gewoon proberen en ervaar zelf hoe leuk het is.”

Kijk hier voor het complete aanbod van het Kubus Zomerfestival en meld je aan voor een gratis workshop.