11 juni 2021

Dans als medicijn tegen eenzaamheid jongeren

Hoe kan dans ingezet worden voor jongeren om eenzaamheid te bespreken, te verbeelden én tegen te gaan? Dansdocent en projectmanager van Kubus, Ingrid Krabbe, heeft dit onderzocht voor haar Master Kunsteducatie bij ArtEZ, Hogeschool voor de kunsten.

Ingrid is samen met jongerenwerker Jakob Stolk van URBN Village en jongeren uit Lelystad een uitdagend programma aangegaan. “Als dansdocent van Kubus zie ik de laatste jaren dat jongeren steeds minder met elkaar kletsen in de kleedkamer en vooral met hun mobiel bezig zijn. Toen de coronacrisis erbij kwam met zijn beperkingen in ons sociale gedrag, werd mijn interesse in het thema eenzaamheid vergroot. Wat kan dans daarin betekenen?” aldus Ingrid Krabbe.

Het uitgangspunt van het programma is dat jongeren hun eigen productie vormgeven en dat ze meer naar elkaar toe groeien. Daarbij hadden jongeren de lead. Allerlei dansvormen zijn gebruikt; freerunnen, krumping (hiphop dansvorm), acrogym (acrobatische gymnastiek), improvisatie en moderne dans. Naast dans hebben jongeren hun eigen ‘spoken word’ geschreven, waarop in de uitvoering gedanst wordt. In de afgelopen maanden is URBN Village hun dansstudio én laboratorium geweest.

Jakob: “Jongeren die elkaar niet kenden en een beetje afwachtend en verlegen begonnen, vormden met elkaar een hechte groep die samen hun eigen sfeer en boodschap krachtig in een productie neer wisten te zetten. Een prachtig resultaat.”

Minder eenzaam na programma
De groep bestond uit danscursisten van Kubus en jongeren van URBN Village. De uitkomst van het onderzoek geeft aan dat de meeste deelnemers zich minder eenzaam voelen aan het einde van het project.

“Ik had nooit gedacht dat het zo fijn zou zijn om dichter bij elkaar te komen. We waren een beetje bang, we kenden elkaar niet. Nu zijn we meer vertrouwd met elkaar.” – Lynn (18).

Eenzaamheid uitvergroot door corona
Eenzaamheid onder jongeren is een onderschat probleem. Eenzame jeugdigen ontwikkelen problemen op verschillende vlakken. De coronacrisis heeft dit probleem vergroot. Door de maatregelen hebben jongeren veel minder contact met anderen. Dit maakt hen kwetsbaar.

Gelukkig is er een recept tegen eenzaamheid: Samen Dansen! Dansen blijkt allerlei voordelen te hebben voor zowel lichaam als geest. Dans heeft o.a. een positief effect op de sociale verbondenheid, de hersenen, communicatieve vaardigheden, lichaamshouding, conditie en vermindert angst en depressie. Ingrid Krabbe heeft dan ook het motto: “A dance a day, keeps the doctor away!”

Kubus kijkt naar mogelijkheden om kunst en cultuur in te zetten als inspirerend middel voor het aanpakken van sociale vraagstukken.

De film van het project is hieronder te zien.

Dans als medicijn tegen eenzaamheid jongeren

Dans als medicijn tegen eenzaamheid jongeren

Film