Provinciale finale voorleeswedstrijd

19-04-2023
De Kubus

Op woensdag 19 april komen alle lokale voorleeswinnaars van Flevoland bij elkaar voor de provinciale finale. Deze wordt gehouden in De Kubus.

Jasmijn Taakmans is de winnaar van de Voorleeswedstrijd 2023 van Lelystad. Het publiek luisterde ademloos naar het fragment uit ‘Fake’ van Carry Slee dat ze voorlas tijdens de plaatselijke finale bij FlevoMeer Bibliotheek Lelystad. Vijf scholen streden mee om de titel Voorleeskampioen van Lelystad. Jasmijn is de opvolger van Cassandra, die er in 2022 namens De Triangel met de titel vandoor ging.

Jubileum
De Lelystadse voorleeswedstrijd werd voor de 30e keer gehouden en dit was dus een jubileum-editie. Casian van De Helmstok, Vigo van De Toermalijn, Adajla van De Optimist, Evi van De Triangel en Jasmijn van de Meander-Oost namen het in de lifestylehoek van de bibliotheek tegen elkaar op. Er werden zeer diverse boeken gelezen, zoals ‘De Griezelbus’, ‘Pippi Langkous’, ‘Sophie op de daken’ en ‘Fantasia’.

Winnaar Jasmijn las voor uit ‘Fake’ van Carry Slee en kreeg lovend jurycommentaar: ‘Jasmijn legde heel goed de emotie in het fragment en heeft een heel aangename voorleesstem. Ze benadrukte perfect en wisselde stemgebruik heel goed af’.

Jury
De jury bestond deze editie uit kinderboekenschrijfster Manon Sikkel, onder meer bekend van haar boekenseries Izzy Love en Elvis Watt, JTL-regisseur Hetty Beugelink en bibliotheekmedewerker Marijke Jansen. Na afloop kreeg Jasmijn nog een handvol tips van Manon Sikkel en bood Hetty Beugelink aan om haar te coachen op podiumpresentatie. Bibliotheekmedewerker Kelly gaat samen met Jasmijn op zoek naar hét ultieme boek om voor te lezen tijdens de provinciale finale, waar de kampioen van Flevoland wordt verkozen.

Op 24 mei 2023 vindt de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd plaats. De winnaar van de provincie Flevoland strijdt dan met de andere provinciale voorleeskampioenen voor de titel ‘De Nationale Voorleeskampioen’. De finale is een feestelijke middag in TivoliVredenburg in Utrecht. Er is een deskundige jury, leuke en actieve presentatie en er wordt natuurlijk veel voorgelezen. En het allerleukst: de klassen van de voorleeskampioen worden met de bus opgehaald en zijn bij de finale aanwezig om hun kampioen aan te moedigen.

De Nationale Voorleeswedstrijd: impuls voor (voor)leesplezier
De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd laten zien dat (voor)lezen niet alleen leuk, maar vooral ook erg belangrijk is. Alix Wassing, projectleider van De Nationale Voorleeswedstrijd: ‘Al 30 jaar stimuleren we het voorlezen in groep 7/8. In het kader van dit jubileum hebben we een onderzoek uitgezet onder schoolkampioenen. Daaruit bleek dat de wedstrijd echt een feest is voor boekliefhebbers en goede lezers. Maar ook kinderen met dyslexie willen laten zien dat zij – met oefening – goed kunnen voorlezen. Deelname aan de wedstrijd vergrootte hun (lees)zelfvertrouwen. De helft van de ondervraagde kinderen geeft aan dat zij door mee te doen aan De Nationale Voorleeswedstrijd meer zin hebben gekregen in lezen. En daar doen we het voor!’
De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Boekenbon BV.