Feiten

Na 40 jaar is De Kubus nog steeds het centrum waar kunst en cultuur in Lelystad samenkomen.

Bij oplevering in 1983 zijn op de 4 windstreken een min of meer gelijkwaardige ingang gerealiseerd, waarbij die op het westen de hoofdingang werd. Bij de verbouwing in 2016 is de hoofdingang naar het zuiden verlegd (richting Theater Agora, voor een betere zichtbaarheid en verbinding met het centrum). Zie fotoslide.

Bij binnenkomst via de hoofdingang komen we in de foyer, die sterk is vergoot na de verbouwing. We vinden hier verder de balletzaal, het keramieklokaal, de kunstuitleen, de volledig geïsoleerde popstudio met aparte nooduitgang in het dijklichaam.

De kern van De Kubus is de theaterzaal met 275 zitplaatsen, deze is gesitueerd op de eerste en tweede verdieping (zie fotoslide). Rond de theaterzaal zijn ruimtes in gebruik als muzieklokaal of kantoor. De bezetting van de kantoren bestaat uit medewerkers van Kubus, maar ook provinciale organisaties op het gebied van kunst en cultuur. Daarnaast worden er ruimtes verhuurd aan bedrijven en organisaties.

De Kubus is een fraai voorbeeld van het structuralisme, een architectuurstroming uit de jaren 60-80, nog steeds in gebruik waarvoor het is ontworpen. En sinds 2019 is het dan ook een gemeentelijk monument.

Feiten op een rij

  • Geopend op 21 september 1983 door minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur, Elco Brinkman.
  • Architect: Wim Davidse (1936-2022).
  • Gebouwd door: Coöperatief Bouwbedrijf Moes te Zwolle.
  • Randvoorwaarden: Een van de enige randvoorwaarden was dat het een vierkant gebouw moest zijn dat zowel een entree had aan de verhoogde fiets- en voetgangersroute als aan het lagere niveau aan de Agorabaan.
  • De theaterzaal biedt ruimte aan zo’n 275 bezoekers (zitplekken).
  • Multifunctioneel gebouw: alle facetten van het centrum voor kunst en cultuur worden gehuisvest.
  • Status gemeentelijk monument. De cultuurhistorische waarde is groot vanwege de functie van cultureel centrum, waarmee het gebouw bijdraagt aan het grootstedelijk karakter van het centrumgebied.
In de serie van Flevoland TV: ‘Architectuur dichtbij’

In de serie van Flevoland TV: ‘Architectuur dichtbij’

Aandacht voor gebouw De Kubus, opgenomen in 2008