Terug naar overzicht

Opvoeden en Boksen

Groep: 3-4, 5-6 en 7-8, lessenserie van 8- 12 lessen (60 – 90 minuten).
Deze lessenserie sluit aan op kerndoelen 57 en 58

Over de lessen
Boksen is meer dan alleen sport. In de eigenheid van de bokssport zitten waarden verankerd die bij kunnen dragen aan de persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Beoefening van boksen stimuleert de ontwikkeling van zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen, weerbaarheid en wederzijds respect. De bokssport sluit daarnaast optimaal aan bij de belevingswereld van vele kinderen. Boksen en opvoeden is de unieke onlosmakelijke combinatie.

Doel van de lessen 

De eerste weken maken we kennis met boksen en de spelregels. Hierbij komen boks technieken, oefenen met gronden, ademhalen en focus aan bod. Aansluitend wordt er gewerkt aan het thema mentaal en emotioneel veerkrachtig zijn. Het zelfvertrouwen, zelfbewustzijn en de zelfbeheersing zijn pijlers waaraan gewerkt wordt.

Er wordt gewerkt met emotie- en hartslagkaarten waarbij spanning in verschillende percentages herkent kan worden bij de leerling. En nog belangrijker: de leerling leert eigen spanning herkennen. Hoe en wanneer reageer ik op mijn lijf waardoor ik mijzelf kan beheersen? Dit kan door jezelf ‘te gronden, focussen en ademhaling te reguleren’. De transfer maken van het ervaren van je hartslag in de training met boksspellen en boksoefeningen.  Bewust zijn van je triggers en hierop reageren waardoor zelfbeheersing, zelfvertrouwen en zelfbewustzijn groeit. Daarnaast leren de leerlingen hier een basisemotie aan te koppelen. Leerlingen leren regie te nemen!

  • Fysiek: Je eigen kracht ervaren door het boksen waarbij je zelfvertrouwen groeit, maar waar ook zelfbeheersing een belangrijke pijler is. Het ervaren van eigen kracht, maar ook het omgaan met je eigen kracht;
  • Mentaal: Het boksen beoefenen met je hoofd waarbij je zelfbewust bezig bent met je eigen lijf. De docent biedt een oefening aan met een strategisch en tactisch plan of duidelijk leerdoel. Het bewust zijn van je emoties en hartslagmeters is een continu proces, maar ook een mentale keuze om deze te kunnen beheersen;
  • Emotioneel: We kennen de vier basisemoties: Bang, blij, boos en verdrietig. Deze emoties kunnen in je lijf oplopen met verschillende percentages. We verdelen deze percentages in 25-50-75-100%. Deze verschillende hartslagpercentages zeggen iets over in welke mate je gegrond bent, de hoogte van je ademhaling en je focus.

Deze lessenserie wordt aangeboden door onze samenwerkingspartner Sportbedrijf Lelystad.

 

 

Meer weten?

Dianta Kikkert

Nieuwsgierig of heb je vragen? Neem gerust contact op met Dianta.

Stuur een e-mail