17 augustus 2021

Kubus en Woonzorg Flevoland krijgen subsidie voor uniek muziekproject

Het Fonds voor Cultuurparticipatie heeft een subsidie toegekend aan het tweejarige project ‘Muziek blijven maken in de Polder’. Dit project is een samenwerking tussen Kubus en Woonzorg Flevoland om ouderen samen muziek te laten maken. “We zijn ontzettend blij met de subsidie. Samen muziek maken is een grote wens van veel van onze bewoners. En het is geweldig dat Kubus en Woonzorg Flevoland als partners elkaar hierin hebben gevonden,” vertelt John Bos voorzitter van Woonzorg Flevoland.

Muziek maken met ouderen
Veel ouderen kunnen te maken krijgen met gevoelens van eenzaamheid. Samen activiteiten uitvoeren kunnen deze gevoelens positief beïnvloeden en vooral ook plezier geven. Een inventarisatie onder de bewoners van de Hanzeborg en De Uiterton in Lelystad laat zien dat bewoners enthousiast zijn om samen muziek te maken. Of zoals een van de bewoners het zei toen hij over ‘Muziek blijven maken in de Polder’ hoorde: “Dat ik eindelijk op een grote trom mag trommelen.”

Kubus Lelystad heeft de afgelopen jaren met het project ‘Age Friendly Cultural City’ – een leven lang kunst en cultuur – een schat aan ervaring opgedaan. Kubus heeft muziekdocenten die gespecialiseerd zijn in het werken met ouderen. Gerard Poot is een muziekman in hart en nieren die ‘Muziek blijven maken in de Polder’ vanaf augustus gaat begeleiden. Begonnen wordt met het spelen en zingen van bekende liedjes. De afdeling Beeldend van Kubus maakt samen met de Dagbesteding, zelf de instrumenten waarop wordt gespeeld. In december 2021 staat de eerste uitvoering op het programma. De bewoners van de Hanzeborg bijten als eerste deelnemers het spits af. Bij een volgende stap kunnen bewoners van De Uiterton en vele ouderen uit Lelystad zich aansluiten bij het muzikale gezelschap.

Samenwerking
De samenwerking tussen Kubus Lelystad en zorgorganisatie Woonzorg Flevoland is mede tot stand gekomen met ondersteuning van Kunstlink Flevoland. Zij hebben vanuit hun opdracht van de provincie om iedereen die in Flevoland kunst maakt, beoefent of organiseert, te verbinden. Het Fonds voor Cultuurparticipatie werd ook enthousiast van het initiatief van Kubus en Woonzorg Flevoland om ouderen blijvend muziek te laten maken in de polder. Directeur-bestuurder van Stichting de Kubus Alex van Zijl zegt: “De Kubus wil Kunst en Cultuur inzetten als middel om talent verder te ontwikkelen hoe oud iemand ook is. Hoe mooi is het om op zoek te gaan naar je talent als je bijvoorbeeld boven de 70 of zelfs 80 bent. Samen instrumenten maken en die met elkaar bespelen, gaat mensen samenbrengen en dat is fantastisch. Wie weet ontdekken we wel de volgende kandidaat voor The Voice senior?”