Woonzorg Flevoland

Van 2021 t/m 2023 ondersteunde het Fonds voor Cultuurparticipatie het project ‘Muziek in de Polder,’ een succesvolle samenwerking tussen Kubus en Woonzorg Flevoland met als doel ouderen samen te brengen door middel van muziek.

De steun van het Fonds voor Cultuurparticipatie heeft een bijzonder project mogelijk gemaakt: ‘Muziek in de Polder.’ Dit project, opgezet door Kubus in samenwerking met Woonzorg Flevoland, was gericht op het samenbrengen van ouderen door middel van muziek. Voorzitter John Bos van Woonzorg Flevoland uit zijn vreugde: “Samen muziek maken is een langgekoesterde wens van veel van onze bewoners. Het is fantastisch dat Kubus en Woonzorg Flevoland elkaar gevonden hebben om deze wens te vervullen.”

Muziek in de Polder, eindconcert bewoners Woonzorg Flevoland

Wekelijkse zangactiviteiten
Het woonzorgcentrum Hanzeborg in Lelystad werd wekelijks gevuld met het vrolijke geluid van samen zingende bewoners en orkestleider Gerard Poot, in samenwerking met Kubus. Het hoogtepunt van hun inspanningen was het optreden op 9 juli 2022 in De Kubus, waar het koor werd begeleid door een klein orkest bestaande uit piano, blokfluit, dwarsfluit, klarinet en viool. De aanwezigen werden aangemoedigd om mee te zingen met het repertoire vol bekende nummers.

De betrokkenheid van jongeren van Challenge Up Lelystad en Praktijkschool De Steiger, evenals steun van Kunstlink Flevoland, zorgden ervoor dat het initiatief bleef bloeien. Het kerstconcert in 2021 leidde tot wekelijkse zangactiviteiten gedurende 2022, waarbij het repertoire werd aangepast voor feestelijke kerstoptredens op de eigen locaties.

Ouderen maken samen muziek

Muziek brengt mensen samen
Barteld Oppers, manager gastvrijheid en welzijn bij Woonzorg Flevoland, kijkt trots terug: “We zijn dankbaar voor de subsidie van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Muziek heeft de kracht om mensen samen te brengen en emoties te uiten die soms moeilijk onder woorden te brengen zijn. We zijn ontzettend trots op de deelnemende bewoners en de toewijding van alle betrokkenen en vrijwilligers gedurende het afgelopen twee jaar.”

Grootschalige eindconcert
Na het succesvolle kerstconcert fungeerde dit als opmaat naar het grootschalige eindconcert in juli 2023 in De Kubus. De betrokken partijen overwegen om door te gaan met vergelijkbare muzikale activiteiten, omdat het samen muziek maken een onmisbaar element is geworden in het dagbestedingsaanbod voor bewoners en omwonenden.

Deze verbindende activiteit werd mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie, Kunstlink Flevoland, Kubus, Woonzorg Flevoland, jongeren, vrijwilligers en anderen die hebben bijgedragen aan het succes van ‘Muziek in de Polder.’

Muziek in de Polder, ouderen maken samen muziek in de theaterzaal van De Kubus