2 september 2021

Even voorstellen: muziekdocent Olaf Noordanus

Een muziekinstrument leren bespelen. Leren dansen. Of juist met je handen werken en mooie dingen maken. Welke cursus je ook kiest, je krijgt altijd les van een goed opgeleide en bovenal bevlogen docent. Wij stellen ze de komende tijd graag aan je voor. Dit keer: Olaf Noordanus (50). Hij geeft les in muziekproductie en is drumdocent.

‘Er zitten altijd melodietjes in mijn hoofd’
Muziek is alles voor Olaf Noordanus. Hij is drumdocent en geeft daarnaast ook les in de muziekstudio. Hoe maak je een lekkere beat? Olaf leert het je! Of het nou hiphop is of house, dat maakt niet uit. ‘Je hoeft alleen maar een computer met muziek-editing programma te hebben om te beginnen met muziekproductie’, vertelt hij enthousiast.

De muziekproductie en opnamestudio in de Kubus is Olafs domein. Of je nu popzanger(es) of singer-songwriter bent, een band, orkest of koor: iedereen kan een professionele opname maken. Olaf leert hoe je beats produceert en hoe je omgaat met een DAW (Digital Audio Workstation). Een programma om digitaal muziek op te nemen en te bewerken. Je kunt in onze studio je eigen muziek produceren, maar ook je demo laten horen en met tips en tricks helemaal afmaken. De studio is ongeveer 9 bij 9 meter, erg groot dus, en heeft enorme speakers. Je hoort gelijk of je beat overeind blijft.’

Muziek ervaren
Ruimte is belangrijk voor audio: het geluid moet ergens naar toe. Dat kan hier, legt hij uit. ‘Het grote voordeel van werken in de opnamestudio is dat je het ervaart. Als je aan de knoppen draait, vóel en hóór je wat er gebeurt. Echt, daar kan geen instructievideo van YouTube tegenop’, lacht Olaf.

Hij is al van jongs af aan met muziek bezig. Opgegroeid in een dorpje, waar geen drumles werd gegeven. Creatief als hij is maakte hij lekkere beats op potten en pannen. ‘Het klassieke verhaal’, lacht Olaf. Op zijn negende verhuisde hij en ging hij eerst op drumles. Later werd dit vibrafoon en marimba. Na een volgende verhuizing naar Lelystad kon hij gaan spelen in Slagwerkgroep Flevoland zo kwam hij bij de Kubus terecht.

De liefde voor het drummen was zo sterk dat hij het Conservatorium afrondde. Daarna toerde hij met bandjes door heel Europa en de Verenigde Staten. Ondertussen werkte hij in zijn eigen studio o2o Music. ‘Ik hoef niet per se de meest technische drummer te worden; de melodische zoektocht interesseert me veel meer.’ Daar vloeide FRQNZS uit voort: melodische lijnen, rustige beats.

Techniek en lol
‘Als drummer sta je natuurlijk vooral in dienst van de band of zanger. Ik vind het fijn dat ik met Frqnzs mijn eigen melodieën kan maken. Er zitten altijd melodietjes in mijn hoofd.’ In de muziekstudio helpt hij jong talent vooruit. ‘Twee leerlingen uit mijn muziekproductieles zijn doorgestroomd naar een vervolgopleiding in de muziek. Hoe leuk is dat?’

Als drumdocent koppelt hij zoveel mogelijk aan de praktijk. ‘Vanuit de liedjes werken we aan de techniek. Het is echt te gek als je lekkere beats kunt spelen, maar het is wel belangrijk dat je het lang vol kunt houden. Ik let heel erg op stok- en lichaamshouding. Techniek en lol gaan in mijn lessen samen!’

Meer weten over muziek cursussen bij Kubus? Klik hier.