Contact, adres en openingstijden

De vonken vliegen er nog niet vanaf in het cultuurdebat

09/03/2018

In het eerste Lelystadse verkiezingsdebat voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart vlogen de vonken er woensdag 7 maart nog niet van af. 

De degens kruisen
Poppodium Underground was volgestroomd met voornamelijk politici: gemeenteraadsleden, maar ook mensen die hopen dat na 21 maart te zijn. Dertien van de veertien aan de verkiezingen deelnemende partijen deden mee aan het debat, waarin de kunst en cultuur in Lelystad het centrale onderwerp was. Eén partij ontbrak: uitgerekend Jong Lelystad was er niet.

De andere partijen namen plaats op het podium voor een korte pitch van waar hun partij de komende vier jaar voor staat als het gaat om kunst en cultuur in Lelystad en om daarna in vier debatten verbaal de degens de kruisen.

Weinig vuurwerk
Maar dat leverde weinig vuurwerk op. Dat lag ten eerste aan de stellingen, die weinig prikkelend waren. ‘Ieder kind heeft recht op cultuureducatie, zowel binnen- als buitenschools’ leverde bij Denk, Leefbaar Lelystad en GroenLinks vooral bevestiging op: ‘Ja, vinden wij ook’. Dat gold ook voor ‘Kwetsbare groepen hebben niet alleen ondersteuning nodig, maar ook cultuur’, waar VVD, PvdA en SP de arena betraden, en ‘Voor een ziel in het Stadshart moet je investeren in cultuur’, waar ChristenUnie, D66 en Forum voor de Ouderen het hartgrondig mee eens waren.

Dat gaf ook gelijk de tweede makke van de opzet van het debat weer: voor deelname aan elke stelling werd geloot tussen de partijen. Het lot zorgde er daardoor voor dat de twee meest cultuurkritische partijen pas op het einde aan bod kwamen: de PVV en Lelystads Belang namen het bij de stelling ‘Om een attractieve vestigingsplek te zijn voor bedrijven en nieuwe inwoners is meer culturele ambitie nodig’ op tegen InwonersPartij en het CDA.

Beetje debat
PVV en Lelystads Belang maken er daarbij geen geheim van fors te willen bezuinigen op de gemeentelijke uitgaven op cultuur: de PVV wil dat daarmee de horeca minder last heeft van de ‘oneerlijke concurrentie’ van gesubsidieerde instellingen, iets wat volgens haar nu wel het geval is. En Lelystads Belang wil er vooral gratis parkeren in het Stadshart mee financieren.

Natuurlijk levert dat wel debat op. Want ja, als je de subsidie op het Theater, Underground, Kubus en bibliotheek stopt, gaan die voorzieningen in Lelystad ten gronde, en dan kun je wellicht wel gratis parkeren, maar is er weinig meer om naartoe te gaan, was zo ongeveer het betoog van Sanne de Wilde (D66).

Lief voor elkaar
Maar wat bovenal bleef hangen na het eerste verkiezingsdebat is dat vrijwel de meeste partijen het over heel veel dingen eens zijn en ook over de dingen waar ze het over oneens zijn wel in beweging lijken te willen komen.

Meest treffend was misschien nog de opmerking van Sanne de Wilde, toen hem gevraagd werd of hij dan echt geen enkele kritiek had op de cultuurambities van de VVD. ‘Nou, als je hoort dat een VVD-wethouder ‘Cultuur’ in haar portefeuille heeft, hou je wel even je hart vast. Maar eerlijk is eerlijk: Janneke Sparreboom doet het uitstekend wat dat betreft.’

Uitslag kennisquiz
Meest noemenswaardig was misschien nog de uitslag van de kennisquiz over de Lelystadse kunst- en cultuur, waar de (aspirant-)raadsleden van tevoren aan onderworpen werden: die werd gewonnen door twee mensen, die evenveel kennis hadden: Caro Buitink van de SP en Luc Baaten van de InwonersPartij.

Bron: Flevopost

 

Heb je vragen?

Cursussen
Heb je een vraag over het aanbod of een andere vraag over een cursus? Stuur een e-mail naar cursusadministratie@dekubuslelystad.nl of bel 0320 72 70 04, bereikbaar op dinsdag t/m donderdag van 13.00 tot 17.00 uur of neem rechtstreeks contact op met de docent.

Algemeen
Heb je een algemene vraag stuur een e-mail naar info@dekubuslelystad.nl of bel 0320 22 15 24, bereikbaar op maandag en vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur en dinsdag t/m donderdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Wil je over een specifiek onderwerp teruggebeld worden, vul dan dit contactformulier in. De juiste medewerker zal dan zo snel mogelijk contact met je opnemen.

Financieel 
Heb je een vraag over een factuur of een andere financiële vraag? Stuur een e-mail naar debiteuren@dekubuslelystad.nl of bel 0320 72 70 11, bereikbaar op maandag, dinsdag en donderdag van 10.00 tot 17.00 uur. 

Klacht
Heb je een klacht, vul dan het klachtenformulier in. 

Onze locatie

Contactgegevens

Bezoekadres:
Agorabaan 3
Lelystad

Postadres:
Postbus 354
8200 AJ  Lelystad

Openingstijden:
Ma 12.00 - 22.30 uur
Di t/m do 9.00 - 22.30 uur
Vrij 12.00 - 20.00 uur
Zat en zon gesloten, tenzij er evenementen gepland zijn.

Locatie De Kubus

Routebeschrijving

Uw startadres:

Vakantieplanning

Klik hier voor het vakantierooster.